Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης και πως υπολογίζεται;

Το 40% της αποζημίωσης απόλυσης δικαιούνται μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αποχωρούν από την εργασία τους για να συνταξιοδοτηθούν.


Η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης είναι θεσμικά κατοχυρωμένη παροχή, η μη χορήγηση της οποίας συνιστά λόγο ακυρότητας της απόλυσης του υπό συνταξιοδότηση μισθωτού. Εάν ο εργοδότης αρνείται να την καταβάλλει, ο υπό συνταξιοδότηση υπάλληλος έχει προθεσμία 6 μηνών να την διεκδικήσει δικαστικά, πριν την παραγραφή της αξίωσής του (η αξίωση υπόκειται στην εξάμηνη αποσβεστική προθεσμία διεκδίκησης της αποζημίωσης).
Η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης υπολογίζεται όπως και η αποζημίωση απόλυσης αλλά χωρίς το πλαφόν των 2.000 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει από 17 έτη και πάνω στον ίδιο εργοδότη μέχρι 12/11/2012. Στην εξίσωση δηλαδή μπαίνει ολόκληρος ο μισθός του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός, καθώς και κάθε άλλη παροχή σε είδος και σε χρήμα που δίνεται τακτικά και μόνιμα (όπως π.χ. ποσοστά, μπόνους κ.α.). Επίσης συνυπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα άδειας, προσαυξάνοντας κατά το 1/6 του μηνιαίου μισθού ή του ημερομισθίου.
Αναλυτικά, οι μισθωτοί που συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για πλήρη σύνταξη γήρατος δικαιούνται :
Εάν είναι υπάλληλοι μπορούν να παραιτούνται ή να απολύονται από τον εργοδότη. Στην περίπτωση αυτη δικαιούνται το 50% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή το 40% αν έχουν. Τη μειωμένη αυτή αποζημίωση δικαιούνται και οι μισθωτοί, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, που απολύονται ή αποχωρούν πριν τη λήξη της για να συνταξιοδοτηθούν.
Eάν είναι εργατοτεχνίτες και πληρούν προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης γήρατος μπορούν μόνο να αποχωρούν. Ο εργοδότης δεν μπορεί να απολύσει εργατοτεχνίτη που έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή ο εργατοτεχνίτης δικαιούνται το 50% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης αν δεν έχει επικουρική ασφάλιση ή το 40% αν έχει. Συνεπώς αν η σύμβαση εργασίας καταγγελθεί από τον εργοδότη, οφείλεται στον εργατοτεχνίτη ολόκληρη αποζημίωση.
Δεν δικαιούνται αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης όσοι μισθωτοί συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις και αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη γήρατος ή σύνταξη λόγω αναπηρίας. Κατά συνέπεια, εάν μεν απολυθούν από τον εργοδότη τους, δικαιούνται πλήρη την αποζημίωση απόλυσης, εάν όμως αποχωρούν οικειοθελώς, δεν δικαιούνται καμιά αποζημίωση. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων λόγω αναπηρίας 80%, περιπτώσεις εξάλλου για τις οποίες χορηγείται πλήρης σύνταξη.
Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την λύση της σύμβασης εργασίας, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Οι ίδιες αποδοχές χωρίς το «φράγμα» των 2.000 ευρώ λαμβάνονται υπόψη και για τον υπολογισμό της «επιπλέον» αποζημίωσης μόνον εφόσον ο υπάλληλος είχε προυπηρεσία στον ίδιο εργοδότη πάνω από 17 χρόνια μέχρι τον Νοέμβριο του 2012. Η εν λόγω εξαίρεση αφορά μόνο στο ποσό των αποδοχών.

Απευθυνθείτε στους συνεργάτες του γραφείου μας για την πληρέστερη ενημέρωσή σας καθώς και τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης που δικαιούστε.

Λύσις..

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

190752

ΣΧΕΤΙΚΑ

footer logo caps

Το γραφείο μας πλαισιωμένο από αξιόπιστους συνεργάτες, με εμπειρία, γνώση και εξειδίκευση ο καθένας από αυτούς στον Τομέα του και γενικότερα στην παροχή υπηρεσιών, ασχολείται και επιλύει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημά σας, βρίσκοντας πάντα την Λύση του.

social inside facebook iconsocial inside twitter icon

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Γ.Γεννηματά 102, Αγ.Βαρβάρα

  210 5625250-1

  210 5625250

  6978 452799

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2016-2017 lysis-lysis.gr. All Rights Reserved. Designed By Giannis Perris